Mamitzu Production, la un pas de piata de la Cannes

Un succes nascut dintr-o poveste de dragoste. La o prima vedere, pare a fi titlul unei povesti siropoase de amor, desprinsa dintr-un scenariu de telenovela filmata pe platourile de la Buftea.
Ei bine, nu vorbim despre o fictiune, ci despre o realitate, dar, daca vrem sa lasam misterul sa mai planeze un pic, am putea incepe prin prezentarea protagonistilor: Mamitzu si Mamitza. Si pentru a nu mai face loc unei succesiuni de intrebari sau interpretari, va prezentam numele produsului final, Mamitzu Production. Este vorba de casa de productie care, din 2002 si pina in prezent, se poate lauda cu un portofoliu bogat de emisiuni realizate pentru diverse posturi de televiziune. Vreau sa fiu vedeta, Folclorul contraataca, Inelul cu diamant sint doar trei dintre emisiunile care au avut un rating peste asteptari, ultima productie realizata de Mamitzu fiind Vreau sa fiu stewardesa. Probabil ca va intrebati de unde numele Mamitzu.

Mamitzu si Mamitza…
Directoarea casei de productie, Monica Mihai, ne-a marturisit ca numele provine de la apelativele cu care s-a alintat intotdeauna cu sotul ei, Mamitzu si Mamitza. „Mamitii sintem noi, eu si sotul meu. Firma este copilul nostru si era normal ca numele de alint sa continue in familie“, ne-a spus zimbind Monica Mihai. Povestea din spatele afacerii incepe cu multi ani in urma. Ca orice profesionist, Monica a trecut prin toate etapele de acumulare pentru a ajunge astazi o femeie de succes pe scena productiei de emisiuni, filme si publicitate.

„Am vrut sa fim liberi“
„Am inceput de la reporter si am ajuns sa descopar ca fiecare functie iti ofera o gramada de posibilitati. Am avut o perioada in care ne-am dorit sa avem stabilitate si sa ne integram in sistem, sa crestem in el. Cind intri intr-un sistem, trebuie sa fii o persoana creativa, incredibil de puternica si de autentica, pentru ca altfel vei observa ca te va inghiti si nu vei mai putea fi la aceiasi parametri. Noi toti sintem persoane de scenariu, de regie, de creatie. Am renuntat la o multime de privilegii sociale. Multi ma intreaba si acum de ce am iesit din presa propriu-zisa. Pentru ca am vrut sa fim liberi. N-am facut-o singura, ci cu toti prietenii. Ne-am hotarit sa fim liberi, dar, pentru asta, trebuie sa-ti asumi niste responsabilitati, niste riscuri“, explica Monica Mihai. Mai mult, ea considera ca un creator autentic nu va fi inghitit niciodata de sistem. „Va pleca, indiferent de avantaje, de pozitia sociala. Sint multi care se bucura ca au ajuns directori, dar ei, de fapt, nu stiu mare lucru“, ne povesteste Monica, mindra ca a luat decizia corecta la momentul potrivit. Directoarea casei de productie Mamitzu se caracterizeaza ca fiind o persoana nonconformista, plina de energie si intotdeauna optimista. Traieste cu credinta ca libertatea asumata si creativitatea reprezinta pentru orice individ cheia reusitei. Si chiar daca pentru a ajunge pe culmile succesului si ale satisfactiei profesionale a intimpinat si va mai intimpina momente de cumpana, perioade pre­sarate cu obstacole, Monica Mihai spune ca, atit timp cit va lua decizii care o reprezinta atit pe ea, cit si pe echipa pe care o gestioneaza, „indiferent cit de rea e lumea, indiferent ca e criza, ca e razboi, va fi bine“, sustine Monica Mihai.

„Creativii nu au carti de vizita“
Cu toate ca este atit patron, cit si director al companiei, Monica Mihai nu se prezinta niciodata cu aceste titulaturi si asta pentru ca ea crede cu tarie in ideea ca, inainte de toate, un om de creatie transmite mult din primele clipe in care interactioneaza cu cineva. „Creativii nu au carti de vizita. Eu niciodata nu am, pentru ca nu ma intereseaza sa am. Niciodata nu m-am prezentat director general. Asta este marea calitate a oamenilor care se raporteaza altfel la lume. Daca merg sa vorbesc cu cineva, omul respectiv stie cine sint, in zece minute are imaginea mea, ma citeste. Sint director general, pentru ca ma ocup de afacere, deoarece, pe linga simtul creativ, am si un simt practic dezvoltat“, marturiseste Monica.

Toti pentru unul, unul pentru toti!
Un alt principiu de baza pe care se ghideaza Monica Mihai se refera la un lucru care, in opinia sa, pare sa lipseasca cu desavirsire din companiile romanesti. „Toti pentru unul, unul pentru toti“ era deviza muschetarilor, care poate salva o companie in momente de impas, iar lipsa lui o poate distruge. Am fost impreuna in momente placute, dar si in momente dificile. Daca unul dintre noi are o problema serioasa, toti ceilalti fac orice pot pentru a-i fi alaturi, sintem o familie unita“, spune Mihai.

Scenarii pentru case de film din America
„Am avut proiecte pentru care am cedat drepturile de autor statiei tv care a difuzat respectiva pro­ductie, chiar daca proiectul a fost original Mamitzu. Scenaristii de la noi scriu de aproximativ jumatate de an pentru case de film din America. Au inceput sa-si primeasca si banii, contractele sint din ce in ce mai bune. Au pornit de la scurtmetraje si deja sint solicitati pentru scenarii serioase. Daca nu era criza, noi acum eram pe piata la Cannes“, ne spune Monica Mihai.
Acest an a fost unul important pentru familia Mamitzu, care s-a orientat si catre productia de publicitate. Chiar daca este un domeniu in care clientii se cistiga mai greu, eforturile au meritat din plin. „Pentru noi, publicitatea inseamna… Caraibe. Cocteiluri pe plaja, privim apusul sau rasaritul si ne relaxam. Este o zona in care ne regasim si ne mai recreem. Sintem buni si avem incredere in noi. E mai greu sa intri pe piata de publicitate pentru ca, in general, clientii, mai ales cei mari din Romania, au anumite obisnuinte de a merge prin agentii. Clientii care au lucrat cu noi au descoperit urmatorul lucru: un buget rezonabil, o expunere mult mai mare, productii originale prin care se identifica brandul lor si toti cei cu care am lucrat noi revin. E mai greu sa-i convingi pe clientii cu care n-ai colaborat, intrucit acestia nu inteleg mecanismul, in sensul ca se poate lucra direct cu o casa de productie, de la concept pina la finalizare“, conchide Monica Mihai.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply